Пампорово - най-слънчевият зимен курорт в България

Ако досега не сте се научили да карате ски, курортът предлага прекрасна възможност да направите това. Ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа.

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. От зелени – подходящи за начинаещи скиори, до черни – истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37 км, заедно с пистите за ски бягане са над 65 км. Най-многобройни са пистите за начинаещи скиори и сноубордисти – зелени и сини. Курортът е особено подходящ за ски бягане с над 30 км писти, които преминават през живописната Родопа планина стигайки чак до с. Мугла. Всички писти в курорта започват от връх Снежанка (1926 м.)

Ландшафтът на курорта не позволява образуването на лавини, няма остри зъбери, а опасността от изгубване извън ски зоната е минимална.

НОЩНО КАРАНЕ

Писта „Стената“ е осветена и дава възможност за една от най-атрактивните услуги за професионални скиори и сноубордисти – нощно каране. При подходящи условия нощното каране започва от 18:00 часа до 22:00 часа и се обслужва от Лифт №2 Студенец.

СНОУБОРД

Пампорово предлага великолепни условия за практикуване на сноуборд. В курорта е единствената по рода си 105 метра халф пайп писта в Югоизточна Европа, на която се провеждат редица състезания всеки зимен сезон. Благоприятната локация на Фън Парк Пампорово до лифтовите съоръжения, атрактивните уреди и предизвикателните скокове привличат малки и големи сред почитателите на сноуборда в курорта.

СВОБОДЕН СТИЛ

Характеристиките на терена в Пампорово и разпределението на пистите в планината са атрактивни и подходящи за практикуване на свободен стил каране на сноуборд и ски. Поради разнообразието на наклоните и подходящата гора, карането извън пистите тук съчетава удоволствието от фрирайда и чувството за безопасност.

МОТОРНИ ШЕЙНИ

През последните няколко години в Пампорово започна да се развива и още един популярен в САЩ и Европа спорт – ски ду (Ski doo) или моторни шейни. Този спорт може да бъде практикуван по множеството полегати хълмове и поляни извън официалната ски зона. С моторните шейни може да се организира и разходка сред снежните склонове с приятели.

ХЪСКИ ВПРЯГ

Арктически впряг с хъски кучета по снежните писти на Пампорово е една от най-популярните атракции в курорта. Снежното пътешествие с шейната трае около 20 минути, като желаещите за тази атрактивна разходка са предимно деца, които се радват на изключително добре обучените хъски.

ЛЕТНИ ЗАБАВЛЕНИЯ

Пампорово също е и едно от най-слънчевите места в България – средно 240 дни в годината тук времето е ясно. Освен зимен курорт, Пампорово е чудесно място и за лятна почивка. През топлите месеци тук ще намерите прохлада и спокойствие. През лятото също има много възможности за прекарване на свободното време. Възможни са еднодневни екскурзии до Широка лъка, Стойките, Гела, Бачково и Бачковския манастир, Асеновата крепост, Смилян, а също и пешеходни маршрути до близките Чепеларе и Чудните мостове, Смолян и Смолянските езера и обсерваторията в Рожен. За любителите на пещери може да се организира един цял ден, посветен на хобито им.

В района на Смолян се намира красивата пещера Ухловица, а около Девин – недалеч от Пампорово, се намират още 3 известни пещери – Ягодинска, Дяволско гърло и Харамийска. В град Чепеларе пък се намира единственият на Балканския полуостров музей, посветен на спелеологията. В град Смолян се намира един от най-посещаваните планетариуми.

РЕЗЕРВИРАЙ


Снимки

За Контакти

Комплекс "Гранд Манастира"
Пампорово
Ски център "Студенец"